blog

Добре дошли в блога на Магазини за цветя Лилия - Безплатна доставка на цветя и букети в София.
Тук може да намерите информация за различни видове цветя, отличителни особенности и съвети за правилното им съхранение и отглеждане

Бонсай
Бонсай
Бонсай (на японски: 盆栽, „градинарство в поднос“) е изкуството да се отглеждат умалени копия на дървета и храсти (както и мъх, но той е второстепенен елемент), които се срещат естествено в природата (има бонсай по на 300 години).
Прочети повече ...
Драцена | Dracaena
Драцена | Dracaena
Драцената става все по-популярна като единично растение в коридора или дневната.
Нарича се още драконово дърво. Изключително издръжливо растение. Стволът му може да достигне до 2-3 метра. Листата му имат кант в различни цветове: зелено, жълто, бяло и червено. Различните му сортове имат различни по форма и украска листа - тесни, на ивици, пъстри. Негови култивации са: Dracaena deremensis, Dracaena marginata, Knerkii, Massangeana, Rothiana, Victoria.
Прочети повече ...
Как да разклоним орхидеята си?
Как да разклоним орхидеята си?
Става въпрос за метод на възпроизвеждане на орхидеи с помощта на делене на клетките.
Това не е генно инженерство, а съвсем приложим в домашни условия метод, за безполово възпроизвеждане. Постига се, чрез нанасянето на специална цитокининова паста (кейки паста). Тази паста съдържа цитокинин – хормон, предизвикващи деленето на клетките при растенията. Цитокинина влияе активно на спящите  пъпки на орхидеите и стимулира образуването на нови кейки (бебета) по цветоносите.
Прочети повече ...
Бугенвилия
Бугенвилия
Бугенвилея (на латински: Bougainvillea) е род растения от семейство Вечеринкови (Nyctaginaceae). Растението е класифицирано през 1768 г. от френския ботаник Филиберт Комерсон, който придружавал сънародника си, морския откривател адмирал Луис Антоан дьо Бугенвил, по време на околосветско пътешествие.
Прочети повече ...
Когато подаряваме цветя
Когато подаряваме цветя
Цветята са незаменим подарък за всеки повод и идеалният начин да накараш някой да се почувства обичан и ценен.
Един красив букет ще озари собственика си с усмивка и ще допринесе за празничната атмосфера. Но дори когато подаряваме цветя, има определен етикет, с който трябва да се съобразим.
Прочети повече ...
Кала | Зантедехия - Zantedeschia aethiopica | Calla
Кала | Зантедехия - Zantedeschia aethiopica | Calla
Калата или Zantedeschia (наричана още Calla Lily, Arum Lily или Pig Lily) се отглежда лесно почти в целия свят. Има два вида кала – вечнозелената Zantedeschia Aethiopica (която включва Hercules, White Giant, Spotted Leaf, Aethiopica и др.) и цветните хибриди, често наричани мини кали. Двата вида се отглеждат по доста различен начин.
Прочети повече ...
Амарилис | Хипеаструм | Рицарска звезда (Amaryllis sp., Hippeastrum sp.)
Амарилис | Хипеаструм | Рицарска звезда (Amaryllis sp., Hippeastrum sp.)
Амарилисите (Хипеаструмите) (Hippeastrum sp.) са род от семейство Кокичеви Amaryllidaceae, като тяхната родина е Южна Америка.
Родът съдържа над 60 естествени вида, които рядко се култивират.
Единственият естествен вид, който се среща по-често е H. papilio.
Много често хипеаструмът се бърка с амарилиса, заради дългогодишното използване на общото наименование "амарилис" в индустрията.
Амарилисът (Amaryllis sp.) е род от същото семейство, но с родина Южна Африка.
Родът съдържа един единствен вид – Amaryllis belladonna.
Прочети повече ...