blog

Целозия (Celosia Argentea)

Целозия (Celosia Argentea)
Името си носи от гръцката дума Kleoc – горящ – поради огненочервената окраска на съцветията. Растението е познато като петльов гребен. Видът произхожда от Азия и Африка. С големите си и различно обагрени съцветия целозиите са интересни и красиви цветя. Те се използват за цветни лехи и групи. Високите сортове се използват и за рязан цвят, а ниските форми за бордюри, цветни петна и сандъчета. Растенията изискват хранителна и хумусна почва. Чувствителни са към студа и се повреждат още при първите есенни слани.
Целозиите са едногодишни растения. Стъблото при различните сортове и с височина от 20–60 см.
Целозиите се размножават със семена, които се засяват през март-април в топло помещение при 18С. Поникват за 10-12 дни. На постоянно място се изнасят в края на април-май. При отглеждане на разсада се внимава с водния режим, поради склонност към сечене. Изискват също еднократно пикиране. Добре вирее на слънчеви, добре пропускливи почви. Семената са черни, малки, лъскави и кръгли. Запазват кълняемостта си до 3 години.

Грижи: Целозията обича да е на ярко осветено място (може и на директна слънчева светлина). За предпочитане растението да бъде засято на защитено от вятъра места. Почвата трябва да е богата на хранителни вещества и да е добре дренирана за да не се допуска задържане на вода. Поливайте обилно Целозията но не допусканите да има задържане на вода в почвата защото има опасност корените да загният и растението да загине. Ако все пак отглеждате растението в саксияпериода на покой (зимните месеци) поливайте по-оскъдно, като подържате почвата в саксията леко влажна. Целозията обича високата въздушна влажност особено през летните жеги затова редовно оросявайте неговите листа. Можете да подхранвате Петльовия гребен с течни торови веднъж на 2-3 седмици. С настъпването на есента внимателно можете да извадите градинските растения и да ги засадите в саксия, където можете да се любувате дълго време на красивите и цветове. Най-подходящата почвена смес е градинска почва : листовка : пясък в съотношение 1:1:1.

Размножаване: Целозията се размножава чрез семена. Семената се засяват в края на месец март началото на април. Засяват се на дълбочина около 2см. подържа се почвата влажна и се държат в топло помещение. Петльовия гребен се пекира (засажда на постоянно място), когато опасността от пролетните слани е отминала.

Познати са над 30 вида.
Cllosia pyramidalis – едногодишен вид, чието стъбло достига до 50 см. Листата са линейно ланцетни и на къси дръжки. При някои вариетети с бели ивици. Цветовете са събрани в изправени, класовидни съцветия, различно обагрени – от златистожълти до пурпурни.
Celosia cristata, var. splendenss – съцветието е широко и сбито като на върха му се образува характерната структура, наподобяваща на петльов гребен. То е обагрено в червено, жълто и рядко бяло в зависимост от сортовете. Листата са широки, яйцевидни и накрая заострени.
Var. nana е с по-ниска форма – 25-30 см. Съцветията са жълто-червени или виолетови. Подходяща за зацветяване в сандъчета и кашпи.
Грижите по време на вегетацията са редовно поливане и подхранване през 15-20 дни.