blog

Орхидея Фалаенопсис (Phalaenopsis)

Орхидея Фалаенопсис (Phalaenopsis)
Особенности при отглеждане:
Поставете Фалаенопсиса (Phalaenopsis) на добре осветено място, но без пряка слънчева светлина, за да се избегне изгаряне.
Ако помещението е с ниска влажност на въздуха, то може да сложите орхидеята върху поднос с мокри камъчета или керамзит, а на сутринта пръскайте с пулверизатор.
Трябва да се внимавате водните капки да не се стичат и събират в ямки на листата или центъра на розетката.
Ако все пак се натрупа вода, попийте с хартиена салфетка.
Поливането трябва да е след като кондензацията от стените на саксията изчезне и корените станат сребристи.

Също така, не е нужно да се наторява, тъй като е достатъчно, че такова е направено преди продажбата; може да започнете след месец и половина.
Ако Фалаенопсисът (Phalaenopsis) вече е повяхнал, тогава ще трябва да си купите всичко необходимо за пресаждане – борова кора на кубчета с размери от 1,5 до 2 см и прозрачна пластмасова саксия.
Както вече казахме, този род орхидеи е лесно да се гледат, стига да се разберат концепцията и функциите на основните грижи.

Представителите на този тип хибридни орхидеи са адаптирани към умерени температурни режими през цялата година и се препоръчва растенията да се отглеждат при следните температурни условия:
Дневни: 20-24°С (максимум 32°С);
Нощни: 15-18°C.

За успешното отглеждане на Фалаенопсис (Phalaenopsis), в дома трябва да се поддържа нощна температура с около 4°C по-ниска отколкото през деня.
Например, ако дневната е +20°С, през нощта следва да е не повече от +16°С.
При по-високи (по-ниски ) колебания между дневни и нощни температури на цветоносните стъбла и листата на орхидеята започва да се появява сладък лепкав секрет.

При температури от 25°C до 32°C орхидеите активно нарастват на зелена маса (листа), но много по-лошо на цвят.
Ако във вашия дом е много топло и разликите между дневни и нощни температури почти отсъстват, тогава цъфтежа на вашата орхидея ще бъде доста нарядко.

Въпреки това, не се отчайвайте.
Дори и в такива условия, по правило, под въздействието на слънчевата светлина растенията до прозорците през деня поглъщат топлина и съответно се охлаждат през нощта, а това вече създава една малка температурна амплитуда.
В допълнение към тези естествени колебания, за предпочитане е ежедневно, привечер да се проветри помещението, в което има орхидеи, а при хубаво време (но не под 16°C) да се оставя прозореца отворен през цялата нощ.
По време на отоплителния сезон, да се намаля отоплението през нощта и може да се увеличава влажността, в зависимост и съобразно използваните нагревателни уреди.

Влажност:
За разлика от естествените видове, Фалаенопсисът (Phalaenopsis) не е толкова зависим от висока влажност на въздуха.
Орхидеите от този род са непридирчиви и се развиват добре в апартаментни условия.
Влажността може да варира от 40 до 70% .
При по-ниски показатели (напр. в горещите летни месеци и/или по време на отоплителния сезон) може да спре растежа на растението, цветовете и  все още неразцъфналите пъпки преждевременно да изсъхват, а листата да променят цвета си като придобиват блед или жълтеникав оттенък.

За увеличаване на влажността може да използвате овлажнител, чинии с вода или мокър керамзит.
При последния начин, се взима голям съд, в който се насипва овлажнения керамзит. Върху него се поставя предпазна решетка, която ще предотврати прекомерното овлажняване на корените, а върху решетката – саксиите с орхидеи.
Когато полагате грижи за този вид орхидея е в сила правилото: „Колкото по-високо се издигат показанията на термометъра, толкова по-висока е влажността, а колкото по-висока е влажността на въздуха, толкова по-често и по-продължително е необходимо да се проветрява помещението, в което се държат орхидеи. В противен случай, вероятността от загниване и появата на различни видове гъбични заболявания по листата се увеличава.“

Субстрат:
Култивирани представители на този тип хибридни орхидеи се отглеждат в саксии с много „дишащ” субстрат, който можете да си приготвите сами или да закупите готов.
Съдържание на сместа (в зависимост от произхода са възможни вариации):
60% – кора на иглолистни (най-добре е борова кора) ;
20% – торфен мъх или торф;
15% – стиропор (или друг порест материал);
5%- дървени въглища.

Ако все още нямате достатъчно опит в грижите за орхидеи е най-добре да си купите готов почвен субстрат, тъй като той вече съдържа всички необходими компоненти, обогатени с хранителни вещества и най-важното – има балансирано рН (от 5.5 до 6.5).
При по-ниски или по-високи нива на рН на почвата, кореновата система на орхидеята не е в състояние да абсорбира много от хранителните вещества (напр. желязо), недостига на което кара листата да пожълтяват.

Много често при отварянето на пакета със закупеното растение може да ви се стори, че има много малко съдържание на кора и много високо съдържание на торф, но първото впечатление често е подвеждащо. Не всичко, което на пръв поглед изглежда като торф, всъщност е това. Много често, неопитните погрешно считат за торф малките парчета кора (0-7 мм) и екстракта от по-дълбоките слоеве на дървесната обвивка.

Въпреки че намалява пропускливостта на кислород, торфът в субстрата е необходим компонент, когато Фалаенопсисът (Phalaenopsis) се отглежда в домашни условия.
рН на чешмяната вода обикновено е на ниво от 7-7,2.
При поливане с такава вода се повишава и рН на субстрата съответно, създавайки неблагоприятен климат за кореновата система вътре в съда.
Наличието на торф омекотява и потиска ефекта доколкото е възможно.

Пресаждане:
Фалаенопсиса (Phalaenopsis) трябва да се пресажда на всеки 2-3 години, тъй като от поливане и торене на субстрата, в който расте орхидеята, той губи всички свои полезни за растението свойства.
От поливането се повишава общото ниво на рН, а кората се разлага и губи своята проводимост на кислород.
Освен това, остатъчните вещества от торовете се натрупват и на свой ред увеличават солеността на почвения слой.
Най-удачно време за пресаждане е периодът на ново израстване на растението, когато орхидеята изгражда нови корени.

Не се препоръчва пресаждане на Фалаенопсис (Phalaenopsis) с предстоящ цъфтеж, тъй като това е много вероятно да доведе до забавяне в развитието на цветоносите и окапването на неразтворените пъпки.
Препоръчително е да се избират пластмасови саксии, защото глината поглъща влагата и това малко затруднява поливането.
За начинаещите, използването на прозрачни саксии е най-добро – това помага да се наблюдава състоянието на кореновата система и по-лесно да се избягват грешки.

Светлина:
Наличието на достатъчно светлина е един от основните фактори, които определят нормалното развитие и редовен цъфтеж на Фалаенопсиса.
Тъй като хибридните представители на този род са твърде много, не може да се изведе общо правило.
В зависимост от географската ширина орхидеята може да получава по-малко от необходимата светлина през зимата и повече през лятото.
В общия случай, най-подходящи са прозорци с източна до югоизточна ориентация, където директна слънчева светлина може да попада върху растението само в сутрешните часове, когато слънцето е все още слабо.

На южните и югозападни прозорци интензивността на слънчевите лъчи е значително по-висока.
Положителният момент при това изложение е, че Фалаенопсисът (Phalaenopsis) цъфти доста по-често.
Също така расте и по-компактен, с по-малки и заоблени листа, но наред с положителните страни има и отрицателни, които са и опасни.
Пряката и продължителна слънчева светлина могат да доведат до нагряване на растението над 32°C и изгарянето му.
В зависимост от интензивността на пряката слънчева светлина се разграничават и различните степени на изгаряния.

В първоначалния етап на въздействие, растенията придобиват леко жълтеникав оттенък или по листата им се образуват по-светли (често бели) области.
При по-тежки изгаряния на листната тъкан, тя изсъхва.
Често става черна с бели потънали петна, но е възможна и друга проява.
За да се предпази растението от прегряване, в горещите месеци орхидеята трябва да бъде поставена зад завеса или в сянката на други растения.

Северните прозорци се считат за най-лошия вариант за отглеждане, тъй като слънчевата светлина е недостатъчна.
По правило, на подобно изложение орхидеите растат бавно и рядко цъфтят.
Въпреки всичко, ако това е изложението, в допълнение към естествената светлина, се препоръчва използването и на изкуствена от фито-лампи или лампи за аквариуми и терариуми.

Желателно е да се използват всеки ден от 18:00 до 22:00 часа.
За най-ефективна се счита комбинираната осветеност на орхидеите.
В есенно-зимния период да се държат на западно и южно изложение, а в пролетно-летния на източни и светли северни прозорци.

Поливане:
Поливането на този вид орхидеи зависи от температурата – колкото по-висока е тя, толкова по-често и обилно трябва да се полива.
Излишната вода при поливане трябва да се изтича свободно от саксията.
Застояла вода в основния или подложния съд, може много бързо да доведе до загниване на корените и по-ниските части на цветето.
Повредената коренова система не е в състояние нормално да абсорбира вода и да я транспортира до другите части на растението, а от липсата на влага листата на орхидеята започват да изсъхват и тя бавно умира.

Между поливанията субстратът трябва добре да изсъхва, т.е. Фалаенопсисът трябва да се полива само тогава, когато субстратът в който расте е напълно сух.
Не е необходимо да се ориентирате по определен брой дни – това е погрешно в същността си (но за някои е ориентир), тъй като скоростта на дехидратиране на субстрата зависи от много фактори – светлина, обща температура на растението, влажност и т.н.

Ако един път дадена орхидея изсъхва в продължение на 7 дни, следващия път само за 2, а след това започнат облачни дни, то на третия път субстрата може да съхне и повече от две седмици.
Трябва да се отбележи и това, че почвения слой изсъхва изключително неравномерно и често се случва най-горния слой да е напълно сух, а в средата на саксията да е все още много влажно.
Трябва да се ръководите от общото тегло на съда.
Запомнете колко тежи ориентировъчно саксията на полятото цвете и веднага след като тя (отново ориентировъчно) олекне наполовина може спокойно да поливате.
Цветът на корените (когато станат сребристи) също е добър ориентир за нуждите на орхидеята от вода.

Съществуват няколко варианта за поливане – чрез потапяне на саксията в съд с вода или чрез директно поливане.
И в двата случая оттичането трябва да е пълно.
Фалаенопсисът е благоразположен към „горещ душ” – поливане с мека вода с температура от около 30-35°C.
Това е имитация на естествените условия за този род орхидеи и влияе благотворно на развитието им.
Практиката показва, че при често използване на горещи душове, растенията не само се развиват добре на зелена маса, но и цъфтят по-често.
На всяка цена проверявайте за задържала се в листата вода, която трябва да се попива на ръка със салфетка.
Това е от особено значение за сърцевината на точката на растеж, тъй като при Фалаенопсиса (Phalaenopsis) тя е само една и при загниванети ѝ, растението няма да може да се развива повече.

Пулверизиране:
Даже и в горещите летни месеци не се препоръчва директна пулверизация на орхидеи в домашни условия, за да не се събира вода между листата.

Торене:
Както и при всяко друго цвете, изкуственото торене на Фаленопсиса не е необходимо, тъй като при добра грижа необходимите вещества се набавят от самото растение.
Въпреки това практиката показва, че балансирано наторяване подобрява времето за растеж и количеството цветове.

Ежедневно Магазини за цветя Лилия се зареждат с нови орхидеи - можете да следите асортимента ни на фейсбук страницата ни Магазини за цветя Лилия и в албума - Орхидеи