blog

Орхидея Дендробиум Нобиле / Dendrobium Nobile Orchid

Орхидея Дендробиум Нобиле / Dendrobium Nobile Orchid
По правило, дендробиума има кръгли или леко продълговати псевдобулби. Съцветията са странични, с един или няколко цвята. Много от видовете са листопадни. 

Светлина:
Повечето дендробиуми предпочитат да са добре осветени, засенчени ако е необходимо само през лятото в обедните часове. В края на лятото и есента, когато съзряват булбите и пускат цветоноси, трябва да са максимално осветени. 

Период на покой. Много видове изискват да се намали поливането и по-ниски температури (до 10-15 ° С). 

Поливане:
През периода на растеж дендробиумите се нуждаят от обилно поливане. От есента до пролетта поливането се намалява. Необходимо е да следите булбите да не се набръчкват. Обичат опръскването с вода. 

Засаждане:
Садят се в кори. Възможно е да се използва такъв субстрат: борова кора, дървени въглища, перлит, сфагнум с добавка на торф.

Подхранване:
Тори се само в период на активен растеж, през едно поливане или на всяко поливане. Концентрацията на тора, както и при другите орхидеи да е 1/2 от указаното на опаковката. 

Размножаване:
Чрез делене на булбите. Возможно е вкореняване чрез резник. Булбите се делят ето така: дългите булби с опадали или увиснали листа, се делят на части с 4-5 възела. Резниците се поставят върху сфагнум мъх и им се прави импровизиран парник. След появяване на корени, младите растения се садят в субстрат. 
[Изображение]

Ако успешно отглеждате фаленопсис ,значи вече сте готови да купите първия си дендробиум.
Най-подходящ е юго-източния или в по-лошия вариан юго-западния прозорец.Северният прозорец определено е лош избор.При нужда се доосветява със 100 ватова крушка,сложена на 10-15см от орхидеята.
При дендробиумите има ясно изразена ритмика в жизнения цикъл.Този естествен ритъм не трябва да се нарушава ако искаме да цъфти.

Как да осигурим период на покой,който е от основно значение за цъфтежа?
Есента температурите започват да се понижават и съответно намаляваме поливането.През октомври -ноември прибираме в неотоплявана стая и слагаме на прозорец,където ще продължава да получава достатъчно светлина.Ако имаме възможност понижаваме в продължение на 2 седмици до минималната критична температура: 18 градуса за дендробиум-фаленопсис и 10-15 градуса за дендробиум нобиле.
Желателно е след периода на изстудяване да повишим температурите с десетина градуса.Това може да стене по един много лесен начин.В периода на изстудяваме пускаме леко перде на прозореца.В края на периода вдигаме пердето,за да може слънцето да напича директно дендробиума .
Ако всичко това ви се струва твърде сложно : просто сложете дендробиума на светъл прозорец в неотоплявана стая и следете температурите да не паднат под 10-15 градуса
Когато се образуват пъпки започваме да поливаме,но ПО МАЛКО.
След цъфтежа отново спираме да поливаме и оставяме растението да почине до пролетта.Понякога дендробиумът пуска нови разклонения веднага след цъфтежа ,но това не означава че е буден - НЕ ПОЛИВАМЕ !!! Започваме да поливаме и торим едва,когато новите разклонения започнат да образуват КОРЕНИ -през пролетта.
През цялата пролет и лятото торим интензивно,за да се възстанови растението от цъфтежа и да се зареди със сили за новия цикъл.

През зимата част от дендробиумите губят листата си -това е НОРМАЛНО.Само малка част от тях са вечно зелени и запазват листата си -при тях минималните температури са по-високи.

При дендробиума МОЖЕМ да въртим растението ,дори когато имаме пъпки-НЯМА да опадат.

Характерно за дендробиумите е образуването на keiki -това са издънки по СТЕБЛОТО,а не от основата на растението.Те се появяват ,когато не се осигури период на покой и орхидеята вместа да цъфне пуска keiki.

ДЕНДРОБИУМЪТ ОБИЧА ДА МУ Е ТЯСНО,затова не го слагайте в големи саксии!
При някои видове цъфтят младите издънки след достигане на зрялост,а при други - старите издънки пускат цвят години наред.

ДЕНДРОБИУМ ФАЛЕНОПСИС РАЗЛИКИ с Дендробиум нобиле:
-вечнозелен вид(не губи листа през зимата).
-нямат нужда от период на покой- не се слагат на студено ,не се намалява поливането и т.н.
-за да цъфтят имат нужда от 3-4 седмици с разлика между дневната и нощната температура.
-една и съща издънка може да цъфти по няколко пъти.

Орхидея Дендробиум Нобиле в саксия може да поръчате с безплатна доставка за София от ТУК