blog

Лупинус / Lupinus polyphyllus

Лупинус / Lupinus polyphyllus
Mногогодишно тревисто растение от сем. Бобови. Коренището е месесто, вретеновидно, слаборазклонено. Листата са сложни, дланевидни и състоящи се от 9-15 удължено елиптични листчета. Стъблото е право и голо. Цветовете имат характерното за семейството устройство и са разположени в класовидно съцветие. Плодът е шушулка.

Много популярно градинско цвете със създадени безброй хибриди. Напълно зимоустойчиво, но пролетно и есенно време страда от големите температурни колебания, които могат да го увредят.

Размер: Височината е 80-120 см за високите сортове и около 50 за ниските, ширина 50-60 см.
Декоративност: Много декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: Цъфти през юни 2 до 3 седмици. Цветовете са дълги до 30-40 см гъсти класове от доста едри цветчета. Могат да бъдат обагрени в бяло, жълто, розово, цикламено, виолетово.

Отглеждане: Слънчево място с добре дренирана богата почва с неутрална реакция. С оскъдно до умерено поливане. Може да расте и на бедна почва, тъй като корените му съдържат грудки с азотфиксиращи бактерии и лупината си набавя азот от тях. Лупината обогатява почвата с азот. Желателно е прецъфтелите съцветия да се изрязват - това удължава цъфтежа. Старите туфи, на 4 и повече години губят своята декоративност и е добре през няколко години растениято да се подновява. Мулчирането през зимата е желателно.

Желателно е да се отглежда на слънце или полусянка, издържа засушаване. Води се в категорията краткоживеещи цветя - т.е. 2-3 години. Животът на лупините може да се удължи, като се загърля коренището, което е месесто, слабо разклонено и има склонността да се оголва, поради което страда от зимния студ и влага.

Лупините обикновено се самозасяват, но настъпва разпад на първоначалния цвят, особено ако отглеждате няколко сорта в близост един до друг. Което по принцип не е трагедия, защото какъвто и да е цвета, лупината си остава атрактивно градинско цвете.

Освен, ако не гоните някакви цветови композиции. Безпроблемно семенно размножаване - семената са едри, никне бързо на топло, засява се на 0,5 до 1 см дълбочина в индивидуална саксийка, защото не обича презасаждането (но ако сте майстори и презасадите растението в млада възраст - фаза 2-3 същински листа, то е напълно възможно и удачно).

Може да закупите Лупинус в саксия от Магазини за цветя Лилия, или да поръчате онлайн ТУК