blog

Когато подаряваме цветя

Когато подаряваме цветя
Общи правила
Всеизвестен факт е, че цветята в букета трябва да бъдат нечетен брой, освен ако поводът не е траурен - тогава числото трябва да е четно. В по-малките букети бройката стига до 12 цвята. За по-големи се приемат букети над това число, като в някои страни е прието да се следи дали броят на цветята в тях се дели на шест(18,24...).

Букетът се подарява и поема с лява ръка, за да бъде дясната винаги свободна за ръкостискане. А и се смята, че щом идва отляво, значи е от сърце.

Красотата на цветята е предназначена само за нежния пол.Прието е мъжете да не получават букети, освен ако нямат някакъв много голям повод(юбилей, повишение). Ако все пак ви се наложи да подарявате цветя на някой кавалер, то гледайте те да са с по-едри цветове, за да не стоят неестествено в ръцете им. Дамите не са ограничени от правила и могат да си разменят цветни композиции по всяко време.

Цветята трябва да са комбинирани правилно. Има някои видове, които не обичат да си съперничат за внимание, затова повалят конкурентите си със силен аромат и токсични вещества.Такива са розата, орхидеята, лилията и карамфилът.

Не подарявайте сухи цветя, освен ако не са предназначени за украса на офис, тъй като се смята, че символизират скръб.

Съобразете букета с повода. На по-пищни празненства е прието да се подаряват по-големи композиции. Все по-разпространени са кошничките с цветя, но и те не са за всеки. С подобен жест можете да зарадвате участник в театрален или танцов спектакъл, както и празнуващите някакъв юбилей. Не се препоръчват за подарък на домакиня.

Желателно е, когато подарявате цветя, да прикрепите към букета и картичка с пожелания.

Ако сте на посещение в болницата, се въздържайте от силно ароматни цветя, тъй като мирисът им може да се отрази зле на болния.

Понякога преобладаващата цветна гама на букета също има значение, тъй като носи определена символика. Например композиция в бяло и червено означава поощрение, в бяло и синьо – мъдрост, а в синьо и жълто – търпение.

Букет според възрастта
Букетите за по-младите получатели трябва да са в по-светли тонове и по възможност пъпките на цветята да не са съвсем отворени. Така композицията ще се превърне в олицетворение на собственика си. За по-възрастните са подходящи цветя в по-ярки цветове, които да повдигнат настроението им. 

Не се препоръчват бяло и жълто, както и букети от хризантеми и карамфили, тъй като са символ на скръб и раздяла. Ако подарявате цветя на млада майка, купете и за бебето, като вторият букет съобразете с пола на новороденото.

При покана за рожден ден на дете, не си мислете, че цветята са излишни. Когато малчуганите получават букет, те се чувстват по-пораснали и се ласкаят, особено малките госпожици.

Когато подаряваме цвете в саксия
В случай, че сте решили да зарадвате някой с цвете в саксия, трябва да подходите внимателно. Първо проверете дали въпросният човек обича градинарството, за да сте сигурни, че сте на прав път, и разберете дали не е алергичен към някои цветя. Когато подарявате цвете в саксия, прикрепете към него и бележка с кратки упътвания за неговото отглеждане. Понякога стайните растения носят определени послания към техния получател. Напримермушкатото и бегониятахармонизират отношенията в дома, азалията вдъхва самоувереност, а орхидеята  и драцената прогонват депресията и песимизма. Алое се подарява като пожелание за здраво семейство, а бръшлянът – като защита от завист и клевети.

Езикът на цветята
Когато подарявате цветя, трябва да обърнете внимание на тяхната символика, тъй като имат свой език, с който предават вашите послания. 

Ето и част от него:
Зюмбюл – още от древногръцката митология е символ на благоразумието.

Божур – цветето на императорите, символизира красотата и женствеността, а според японците и семейното щастие.

Ирис – символ на надеждата и светлината. Според французите трите цветчета означават вярата, доблестта и мъдростта.

Карамфил – белият означава чиста любов, червеният – страст, а розовият – майчинство.

Лилиум – свързва се с невинност и умиротворение. В Китай вярват, че жълтият му цвят облекчава мъката.

Лале – олицетворява съвършената любов и пролетта, символ на османските владетели и на Холандия.

Орхидея – означава красота, страст, женска грация. На запад символизира разкош.

Роза – ако е в бяло – истинска любов, в жълто – на приятелството, но и на ревността, а в розово символизира младостта. Червената роза е световен символ на страстта изпепеляващата любов.

Теменужка – свързва се със срамежливите хора. Според християнството е символ на целомъдреността на Дева Мария.

Слънчоглед – според едни е символ на уважение и гордост, според други – на труда, а според китайците означава безсмъртие.

Хризантема – за Изтока тя е олицетворение на дълголетието и богатството, а за Запада – на смърт.

Циклама – цвете на любовта заради наситеночервения си цвят в средата, но според християнските вярвания е символ на сбогуването и кървящото сърце на Дева Мария.