blog

Еустома - Лизиантус /Lisianthus/

Еустома - Лизиантус /Lisianthus/
Лизиантусът е нисък храст, представител на семейството на Тинтявите /Gentianaceae/. Произхожда от Западна Индия, има го в Мароко, Централна и Южна Америка. Открива се в места, където влажността на въздуха е висока.

Ботаническото име на растението е Eustoma grandiflorum /едроцветна еустома/. В рода има още 2 вида, но само този е декоративен. Най - често е едногодишно или двугодишно растение.

Името е с гръцки корен - от "lysis" - смисъл, разтваряне и "anthos" - цвете.

Лизиантусът има четири широки, накъдрени, деликатни венчелистчета във формата на камбанка и овални листа. Някои сортове са много кичести.

Достига височина 90 см. и около 30 - 40 см. в диаметър.

Цъфти през лятото /юли и август/. След като прецъфти, стеблата на растението се орязват ниско.

За да се развива добре, то има нужда от много хранителни вещества и влага, но ако се преполее, тя загнива.

Растението е податливо на гниене и бактериални инфекции, затова мястото, където се сади и почвата трябва да се обеззаразят предварително преди засаждане. 

През зимата оптималната температура за растението е 10 градуса, а поливането трябва да се ограничи.

Едроцветната еустома се размножава със семена през месеците, в които цъфти или чрез резници, през есента. Семената покълват за около 20  - 30 дни, а растенията се оформят около 6 седмици след това. 

Тъй като семената са твърде дребни, по-добре да се посеят в саксия, вместо в градината. семената се поставят първо върху мокра хартия, за няколко часа, след което се слагат малко под повърхността на почвата. Най-добрата температура в помещението, за да покълне растението, е 20 градуса. 

За начало е най-добре да се използва готов разсад.

Цъфтежът обикновено е около 7 месеца след засаждане на разсада.

Лизиантусът е изключително ценен като рязан цвят. Ако се отрязва по малко от стеблото, в частта под водата и се почистват прилежащите му листа, растението може да краси всеки дом в продължение на 7 - 12 дни.

Заради своето цветово многообразие лизиантусът се използва широко като допълнение на букети. Деликатните цветове създават усещане за елегантна лекота на цветната аранжировка.

Някои от сортовете, които се създават, са ниски и кичести и са предназначени не за рязан цвят, а за саксии.

Съществува в няколко цвята - лилаво, пурпурно, бяло, розово, червено, жълто, кремаво, зелено. Може да бъде и двуцветно.