blog

Дипладения, Мандевила, Сандевила / Mandevilla (Dipladenia)

Дипладения, Мандевила, Сандевила / Mandevilla (Dipladenia)
Дипладения (Мандевила) през лятото се отглежда в градината, а през зимата у дома. Дипладенията  е бързорастящо, пълзящо растение, което достига височина до 5 м, а цветовете и разпръскват главозамайващ аромат.[Дипладения (Мандевила)|Dipladenia (Mandevilla)] Свежозелените листа на Дипладения (Мандевила)|Dipladenia (Mandevilla) окапват през зимата. 

Откъде произхожда дипладенията?
Атрактивната Дипладения (Мандевила)|Dipladenia (Mandevilla)принадлежи към семейство Аросynасеае (Устрелови), а родината и е Южна Бразилия. Някои нейни разновидности (като Mandevilla boliviensis и Mandevilla laxa) са разпространени в Боливия, Еквадор и Аржентина.

Къде да я разположим дипладенията?
Както всяко топлолюбиво растение, и дипладенията се чувства най-добре на светло място, но без да бъде излагана на преките слънчеви лъчи. Ако са твърде силни, те могат да предизвикат навиване и деформиране на листата й. Затова идеално място за нейното успешно развитие еполусенчестото.

Кога и как цъфти дипладенията?
От началото на пролетта до есента дипладенията ще ви радва  с красивите си, звънчевидни по форма цветове в розово, бяло, жълто и тъмночервено.

Каква температура обича дипладенията?
През лятото тя трябва да бъде около 18-20 градуса, а през зимата около 13 градуса. Не бива да позволявате температурите да падат под 10 градуса, защото цветето може да измръзне.

Как трябва да се полива дипладенията?
Дипладенията изисква равномерно влажна почва, без да се събира застояла вода. Затова не бива да прекалявате с нейното количество, както и с честотата на поливанията. За да избегнете задържане на водата, можете да направите дренаж от парчета печена глина в саксията.

Как се размножава дипладенията?
Чрез резници през пролетта. В началото на февруари цветето се подрязва ниско, за да се развие и раззелени мощно в началото на вегетационния период.

Трябва ли да се подхранва дипладенията?
Хубаво е почвата на растението да се обогатява сминерални торове, като най-подходящото време за това е от април до август.През периода на покой трябва да се спре наторяването.

Вредители и болести, които нападат дипладенията?
Внимавайте за вредители - главно листни въшки.  Акари.

Как се отглежда през зимата дипладенията?
Прибира се със суха туфа, изрязва се почти до долу. Оставя се на тъмно, прохладно (13-10 °С) и сухо. Полива се много рядко. През март се пресажда и се премества на по-светло и топло, за да пусне издънки.

[Дипладения (Мандевила)|Dipladenia (Mandevilla)]
Внимание!!! Всички части на дипладенията са отровни. При чувствителни хора аромата на цветовете може да причини главоболие.