blog

Бергения

Бергения

Бергения  Bergenia Unch.  сем.Saxifragaceae
Ако търсите многогодишно растение което да вирее и цъфти на полусянка, да е почвопокривно и да може да се засажда покрай водни площи, под дървета и храсти, изберете бергения. Не дава на плевелите да се разпростират и е отлично решение за ранни цветове във вашия алпинеум или цветен бордюр. 
Произход: от Средна Азия, Сибир. Род Bergenia има около 8 вида. Те цъфтят с розови, пурпурни, бели, или червени цветове, събрани в големи съцветия. Имат кожести, дебели и широки листа (виж снимките). Цъфтежа е април-май, но Bergenia cordifolia започва да цъфти още при топенето на снега.
Размножаване: чрез семена, много рядко, (трудно правят семена и отгледано от семе растение, цъфти чак след около 3 години). Чрез разделяне на туфите на есен е най-добре, макар че сме пробвали и на пролет (март), също успешно. Засадете растенията на 40 см едно от друго, може и на слънчево място, където цъфтят още по-обилно.
Известни видове: Bergenia cordifolia (розови цветове), Bergenia crassifolia (едри тъмнорозово-червени цветове). Популярни хибриди: Bergenia Baby Doll (розови цветове, малки листа), Bergenia Silberlicht (бели цветове), Bergenia Evening Glow (малиненопурпурни цветове) и др. Вариетети на Bergenia cordifolia: purpurea (пурпурно-виолетови цветове) и alba (бели цветове). Бергенията не е взискателна към почвата, но внимавайте да не се  преовлажнява.