blog

Бегония

Бегония
Бегония   Begonia L.     сем. Begoniaceae
Произход: от тропиците и субтропиците на Азия, Африка и Америка. Към род Begonia спадат около 800 вида. Листните бегоний са многогодишни растения. В условията на нашата страна те се отглеждат като саксийни растения за вътрешна украса и озеленяване на стаи, коридори, зали и други помещения. Ценят се заради оригиналните  листа, които се отличават с интересна форма, разнообразни шарки и багри. ( виж снимките) Размножаване: листно-декоративни бегоний – чрез листни или чрез стъблени резници. Вкореняват се в пясък, перлит или в почвена смеска. Може и в хранителен разтвор. Много често в  домашни условия, вкореняването става в обикновена вода. След вкореняването , резниците се засаждат в саксий с лека  почвена смеска от листовка, торф, пясък, добре разложен оборски тор и чимова почва. Чимовата почва може да се замени с лека градинска почва. Листните бегоний не обичат пряко слънце и не трябва да се преполиват, защото лесно загниват и умират от излишна влага в саксията. В помещението изберете светло място, без преки слънчеви лъчи. Известни видове са: Begonia rex, Begonia metalica, Begonia diadema, Begonia maculata и други. Основно се отглеждат техни сортове.Освен листно-декоративните  бегоний се отглеждат и лятноцъфтящи бегоний, които се използват за цветни групи на открито в градините. Те се размножават чрез семена и чрез резници. Градинските бегоний се делят на две групи: 

1) Грудкови бегоний, Begonia tuberhibrida Voss.

- под това име са обединени много сортове получени, чрез хибридизация. Характерни са с голямо разнообразие от различни по форма и багра цветове. Популярни сортове са: Sugar Candy, Fairy Light, Guardsman и други. Те се размножават с грудки. Засаждат се с кухата част нагоре във влажен торф през март, при температура около 200C. Когато поникнат стръкчета с листа, се преместват в саксия с лека почва.

2) Бегоний с нишковидни корени

Бегонийте с нишковиден корен са сортове на Begonia semperflorens.

Те са отлични растения за украса на паркове и градини, успяващи в по-сенчести условия. Грудковите бегоний са чудесни саксийни растения за вътрешна украса, отличаващи се с прекрасни, ефектни цветове, с най-разнообразни багри. Името на род  Begonia e дадено в чест на френския ботаник от 17 век Michel Begon.